LLEGENDES


Què és una llegenda?

Una llegenda és una narració oral, i en menor mesura escrita, que té la pretensió de fer-se passar per vertadera, o per contindre fragments de la realitat. Tenen una certa aparença històrica i segons el cas hi trobem una major o menor proporció d'elements imaginatius o mitològics.

El que sí que és cert es com a mínim sol partir d'algun element real, com ara una muntanya, unes persones que van existir, etc.

La transmissió de les llegendes sol ser oral i es produeix de generació en generació, per això canvia, evoluciona, s'acurta o s'allarga al llarg del temps.Per a què serveixen les llegendes?

Per a explicar el per què de moltes coses com ara els noms de elements de la natura, el clima, aspectes particulars d'un paisatge,...


Com podem diferenciar una llegenda d'un mite?
Podria dir-se que el component religiós dels mites és molt més fort. Tant al mite com a la llegenda hi apareixen déus i éssers sobrenaturals, però el mite es refereix al naixement, vida i accions dels déus que van servir per a la creació i origen del món. Les qüestions sobre les que tracten el mite han sigut objecte de culte en diverses civilitzacions.


Com podem diferenciar una llegenda d'un conte popular?
El conte popular es plenament literari, mentre que quan narrem una llegenda tractem de fer-la passar per una realitat que dóna explicació a diverses qüestions de l'entorn. A més, els contes populars solen desenvolupar-se en llocs i èpoques imprecisos mentre que la llegenda sol estar associada a un lloc i temps més o menys determinat.


En què es diferencien les llegendes i les faules?
Les llegendes, al igual que les faules, ensenyen valors i qüestions de caràcter moral, com ara la protecció del medi ambient, però d'una forma poc explícita. La faula transmet una enseñança concreta, la llegenda no.


Quins tipus de llegendes podem trobar?
1. Llegendes etològiques: Serveixen per a descriure l'origen de elements naturals com ara rius, muntanyes...
2.Llegendes històriques
3.Llegendes mítiques
4.Llegendes religioses
5.Llegendes mítiques

Ací teniu algunes llegendes molt interessants