FAULES

Què és una faula?
Una faula és una breu composició literària escrita en prosa o en vers i protagonitzada per animals o plantes amb característiques humanes, com ara parlar. Les faules compten amb una finalitat didàctica o educativa, ja que el seu final sol transmetre un ensenyament moral.


D'on venen les faules?
L'origen d'aquestes narracions es troba en l'Antiguitat de la Grècia i Roma clàssiques. Les utilitzaven els esclaus per a ensenyar diverses qüestions als xiquets als que les tocava educar. Els primers ensenyaments de molts d'aquestos alumnes es produïen a través de faules.

Si voleu saber una mica més sobre l'origen d'aquest tipus de narració, us recomanem aquest bloc.


Què diferencia les faules d'altres narracions?
Com hem dit, les faules les protagonitzen animals o plantes que tenen algunes característiques considerades humanes, como poden ser la capacitat de parlar i raonar o el tipus de moviment.
Aquesta no és la diferència principal amb els contes tradicionals d'animals, sinó el fet de que aquestos, animals, plantes o formes no humanes, solen representar algun tipus de concepte abstracte. En altres paraules, es caracteritzen per ser al·legòriques, i per contindre una gran saviesa.


Per a què es poden servir les faules?
Com a pares, mares, docents,...les faules ens poden servir per a ensenyar als xiquets/es (i també als adults...) qüestions de tipus moral, tal i com es feia en l'Antiguitat. Així que des de ací us animem a la seva lectura!


ISOP
El fabulista més conegut prové de l'Antiga Grécia, parlem d'Isop, de qui no hi ha moltes dades. El seu origen és dubtós, no es sap si va nàixer a Samos, Sardes, Mesembria, Cotaedum o Atenes. Existeixen diverses teories...Una d'aquestes teories diu que fou un esclau de Samos al que van donar la llibertat pel seu talent.

Tots els biògrafs pareixen coincidir en que fou un gran viatger, que recorregué Àsia, Grècia, Egipte,...això explicaria per què moltes de les seues faules porten elements perses, egipcis, orientals,...
Hi ha diverses recopilacions i traduccions de les faules d'Isop. S'estima que va escriure (en grec) més de 200!


faules.jpg