CONTES
Què és un conte?


Un conte es una narració breu inventada o real que compta amb pocs personatges. Els contes puguen ocurrir en qualsevol escenari. No hi ha un lloc o temp epecific per su desenvolupament.

Els contes permeten als xiquets usar la seva imaginació. D´aquesta forma poden fer- se una idea del què pot arribar a passar mentre lligen, per això la lectura d´un conte és molt senzilla.

niña_leyendo.jpgQuines són les parts d'un conte?


Normalment dins un conte tenim tres parts:


Introducció – Nus - Desenllaç

1.- Introducció, es la part del llibre on comença l´història: presentació dels personatges que intervenen a l´història, espai dins el qual es desenvolupa.

2.- Nus, és la part més extensa del llibre i on se succeeixen la major part dels esdeveniments. És la part més llarga del conte i la més important. L´autor escriu el grosso del conte en el nus.

3.- Desenllaç, és la part final del conte, on es dicta el veredicte.

Quins tipus de contes hi ha?Hi ha diversos tipus de contes com poden ser:

Populars- Literaris-FantàsticsConte popular: Es tracta d'una narració que s'ha transmès oralment al llarg del temps. Això explica que puguem trobar diverses versions d'un mateix conte, que sempre comptaran amb la mateixa estructura, però variaran els detalls.
Exemples de contes populars: La Caputxeta Vermella, Els tres porquets, La ventafocs, La bella dorment, La Bella i la Bèstia,...


caperuxeta_rotja.gifELS_TRES_PORQUETS.jpgventafocs.JPGla_rateta.jpg

Cal dir que el mite i la llegenda solen ser considerats com a gèneres literaris autònoms, no obstant comparteixen amb els contes populars, la característica de la tradició oral.

Si vols saber més sobre mites fes clic ací.
Si vols saber més sobre llegendes fes clic ací.

Dins dels contes populars tenim molts subtipus, com ara els contes de costums, els de fades, o els d'animals.

Quina és la diferència entre contes populars d'animals i faules?

Tendim a pensar que tots el contes amb animals com a protagonistes tenen el nom de faules, però no és del tot ací. Existeix una diferència, i és que les faules estén escrites en vers i els contes no. També tenen una característica moral. Doncs fes clic ací i entendràs.

Ací teniu la nostra versió amb plastilina d'un conte popular que segur que coneixeu:
Conte literari:
Es tracta d'una narració que es fa i es transmet mitjançant l'escriptura, per lo que generalment hi ha una sola versió, a diferència del conte popular. També cal dir que l'autor sol ser conegut (no anònim).
Un altra vegada hi trobem diversos subtipus, com ara els contes policíacs, els de terror, els d'aventures, ...i els que més ens interessen al racó dels contes, ELS CONTES INFANTILS.


Conte fantàstic:

Es tracta d'una narració d'accions quotidianes, que de sobte incorpora un fet sorprenent o inexplicable.
Aquestos contes parteixen d'una realitat habitual, però en ells succedeix alguna cosa poc habitual o que no es pot explicar mitjançant les lleis naturals.
Aquestos contes busquen provocar sorpresa o inquietud en el lector, per a que continue llegint i arribe interessat al desenllaç dels CONTES

PROPOSTA D´ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

A més de tot el que els xiquets poden aprendre llegint, podeu fer altres activitats complementàries per aprofitar el conte, utilitzant l´informació i vocabulari que apareix per a treballar amb ells.
També podeu inventar els vostres propis contes amb la finalitat de potenciar la creativitat dels alumnes i fer coses diferents per a motivar-los. D´aquesta forma treballarem la memòria i avaluarem als xiquets.
Ací us fem la nostra proposta d'activitats, i ací teniu un magnífic enllaç amb més activitats per a que pugueu treballar amb el xiquets.